donderdag 23 april 2009

De eerste stadsloop in Venlo?


De laatste jaren zet de Venloop de binnenstad compleet op stelten. Maar volgens de Historiek van de Limburgse Atletiek waren zij niet de eersten, want reeds op 2 juli 1922 werd er een stadsloop georganiseerd door de VV Constantia in Venlo. De bijgaande foto mag met recht historisch genoemd worden, voor de deur van de Gouden Tijger staan de atleten klaar, in de verte zien we de achterkant van het stadhuis. Tweede, derde en vierde van rechts drie “afrikaanse” lopers uit het Duitse Elberfeld. Vijfde van rechts de latere winnaar Jos Vlodrop van het organiserende Constantia, zesde van rechts H.Riether (Constantia) en zevende van rechts Anton Bonten (Simpelveld). Ook voor Orion is dit een historische plek, want op 23 september 1983 vond in de Gouden Tijger de oprichtingsvergadering plaats van Orion.
Deze waarschijnlijk eerste stadsloop van Venlo werd gehouden van 1922 t/m 1932, daarna vinden we geen uitslagen meer. Enkele winnaars: 1922 – Jos Vlodrop (Constantia Venlo), 1927 – Jos Schreurs (MAC), 1928 – Gerrit Hermans (DOS-Blerick), 1930 – Jos Nijholt (Pope Venlo), 1931 en 1932 – Siem Petit (AVON).
Ook tussen 1932 en de Venloop werden er in de gemeente Venlo stadslopen georganiseerd, wie herinnert zich nog de Ster-Estafette, de Hazenkamploop, de Blaos-Oët-loup?

Geen opmerkingen: