Op de website van Scopias heb ik op verzoek van de voorzitter een paar filmpjes van commentaar voorzien. Voor de filmpjes zie www.scopias.nl .
Festina-training
Het filmpje is ca.1958 op een zondagmorgen opgenomen door Frans Weijers op sportpark ‘t Saorbrook in Blerick. Eigenlijk is sportpark een te groot woord, want Festina kreeg toendertijd een driehoek toegewezen, ingeklemd tussen Voetbal-Club-Horsterweg, SV-Blerick en de spoorlijn Venlo-Eindhoven. Op de achtergrond in het filmpje zien we in het noorden de Pope (Belden Wire & Cable) achter het VCH-terrein, in het oosten de Demka (NDI), in het zuiden de eerste huizen aan de Baasdonkweg achter het SVB-terrein en in het westen de spoorlijn. Tegenwoordig is dit compleet opgeslokt door de Groot-Bollerweg, alleen de hoogspanningsmast verraadt (die het weet) heel vaag FESTINA. Eeuwenlang was dit een oude Maas-arm en moerasgebied en dat was te merken ook. Het was er erg drassig en door de continue verzakkingen erg ongelijk. Maar Festina was er blij mee na gedwongen verblijven op achteraf-veldjes bij het Thomascollege in Venlo en aan de St.Annaweg in Blerick. Eindelijk een eigen lapje grond met echte gravel-aanlopen voor de springnummers en drie heuse ringen om te werpen (kogel, discus en kogelslingeren). Had overste van de Ven toch weer keurig met de gemeente voor elkaar gekregen. Frits Vaessen zette een rondbaantje uit met tomatentouw en ijzeren pinnen, de training kon beginnen.
We zien opnames van Hay Lammers, toendertijd de clubkampioen en samen met Jan van der Linden (AV Tegelen) de regionaal bekendste tienkampers. Hay was een fanatiek atleet en gedroeg zich altijd als tegenstander. Jan van der Linden was een aardige en zeer sportieve man, waarmee ik persoonlijk plezierig heb getraind en mij enthousiast heeft gemaakt voor de tienkamp. Het beste resultaat behaalde Hay Lammers in 1966 op de tienkamp met 5618 punten (100m-12.0sec; ver-6.17m; kogel-10.43m; hoog-1.55m; 400m-54.6sec; 110h-18.0sec; discus-32.13m; polshoog-3.20m; speer-44.08m; 1500m-4.28.2min). In het filmpje zien we hem polsstokspringen (met zijn eigen stalen stok en zonder beschermende matten), hoogspringen (rolsprong in het zand samen met Jac Gijsen), speerwerpen en kogelstoten (samen met Frans Weijers). Daarna wordt er in het filmpje opgeruimd en omgekleed bij de Pope. We zien o.a. Arie Verbaan, Hans Hendrix, Jac Gijsen, Leen Verbaan en Hay Lammers (met polsstok) vertrekken bij de poort.
In de tweede sessie zien we hordentraining over het enige gelijke stuk, en dat is vlak langs het voetbalveld. Let eens op de hordes die zelf in elkaar getimmerd zijn, en oh jee als je er eentje overhoop liep. Daarna zien we Hay verspringen en het filmpje besluit met discus en kogel, weer samen met Frans Weijers. Frans was onze eerste werptrainer, op de oude kazemat bij de Maasbrug werd krachttraining gedaan en op ’t Saorbrook werden de eerste junioren kampioenen klaargestoomd met kogelslingeren (Hay Eichholtz en Peter Gaal). Het filmpje roept bij mij alleen maar leuke herinneringen op, zoals die keer dat de slingerkogel op de spoorlijn terecht kwam, dat was even paniek. Naast de discus-sector liep een sloot, met vies bruin stilstaand moeraswater. Geregeld kwam er een discus in die sloot, en je mocht pas naar huis als dat rot ding gevonden was.
Festina wedstrijdje
Ik denk dat het filmpje dateert uit 1960, het is opgenomen door Frans Weijers en geeft flarden van een juniorenwedstrijd op ’t Saorbrook in Blerick. Ons sportveld was inmiddels uitgebreid met een heus clublokaal annex kleedruimte. Een laag-bij-de-gronds oud kippenhok met pannendak was wat hoger geplaatst op een muurtje van grijze (gas-beton) stenen, je kon nog zien waar de kippen destijds in- en uitliepen. We hadden geen stromend water, wel een handpomp waarmee je het moeraswater kon promoveren tot wasmogelijkheid. Er was geen elektriciteit, maar een paar heuse olielampen zorgden voor enige verlichting waar en wanneer dat gewenst was. Middenin het enige vertrek stond een oude potkachel tegen een gemetselde schoorsteen, hij zal niet vaak gebrand hebben, maar Frits Vaessen zorgde er toch wel voor dat “zien jônges” zich konden warmen als het buiten guur en koud was. Op de vloer lagen trottoirtegels en langs de wanden stonden banken en stoelen. Romantiek? Ik kan me nog herinneren als we s’winters na een bostraining in de Wielder terugrenden naar ons clublokaal. In het stikkedonker wees het fletse licht van de olielamp de juiste looprichting over de ongelijke en zijknatte grasmat, binnen was het warm en rook het naar dennenappels en houtvuur. Na afloop dicht in buurt van Frits blijven fietsen tot op de Nieuwborgstraat, daarna mocht ieder z’n eigen weg gaan.
Niet afdwalen, terug naar de beelden van de wedstrijd, er werd in die tijd zo’n soort onderlinge competitie gehouden met AV Tegelen, Hercules Reuver, Swift Roermond en Holland Sport Horn. Op het secretariaat achter de tafel herken ik Frans Weijers en EHBO-man Joop v.d.Wurff. Als juryleden “keurig in het pak” zien we o.a. rondlopen en debatteren Arie Verbaan, Wienand Wienen, Hans en Frans Hendrix, chef jury Wim Verhoecxk, meneer Engels, starter Gerrit Hermans en wedstrijdleider Frans van de Ven. Ik zie in een aantal vage beelden voorbijflitsen: Hay Welles discuswerpen, Pieter Driessen kogelstoten, Huubke Everaets het secretariaat controleren. Op de 600 meter komt Cor Houben met biebob in mooie stijl voorbij, Jan Gelissen duidelijk herkenbaar, Hayke Stoot in typische stijl met z’n hoofd scheef getrokken (en kapot na afloop). Ik zie Bernd Pollé schots hoogspringen en het talent Leen Vaessen de 600 meter winnen. Ik zie Pieter Winter, Peter en Leo Engels, Harry Pollé en Jo Janssen. Bij gebrek aan banen worden de estafettes één voor één gelopen. Na afloop spreekt overste van de Ven alle deelnemers ongetwijfeld inspirerend toe en deelt de diploma’s uit. Frits Vaessen kijkt op de achtergrond toe en heeft er gegarandeerd voor gezorgd dat alles goed en volgens tijdschema is verlopen. Ik zie mezelf sprinten, discuswerpen, verspringen en anderen aanmoedigen. Hier ligt mijn basis voor een leven lang atletiek, die vage beelden worden scherpe mooie herinneringen! Maar ik moet nu vlug naar boven op zoek naar mijn plakboek, ik moet nog knipsels hebben uit het Kerkklökske en dat diploma moet ik ook nog ergens hebben.
Internationale bosloop
Volgens mij is dit de 11de (inter)nationale bosloop die zondag 27 april 1958 in Blerick werd georganiseerd door Festina. Start en finish lagen aan de Edisonstraat, op de plaats waar nu de WAA ligt, en toentertijd een braakliggend terrein aan de rand van het bos. Het parcours liep door de prachtige bossen van de Wielder, de beelden zijn o.a gemaakt op een markant punt wat we toen de viëfsprông noemden. Bij de mannen zien we in soepele tred Toën Jonkers (Sprint) het veld aanvoeren, hij was oud-lid van Festina en toenmalig nederlands kampioen 3000m steeple. Toën wint overtuigend met een halve minuut voorsprong voor het illustere Festina-trio Arie Verbaan (2de), Leen Verbaan (4de) en Hay Philipsen (5de). Festina veroverde trouwens in dat jaar met dit drietal achter winnaar Batilly een tweede plaats op de cross der Azen in Etall (B), de voorloper wat later de Europa Cup voor clubteams gaat heten. Ook in Blerick winnen ze de clubprijs. Uitslag A-jongens: 1. W.van Ratingen (Unitas), 2. H.Schwan (Duitsland), 3. W.Delahaye (Unitas). Uitslag B-jongens: 1. P.van Geesink (Unitas), 2. F.Gerards (Festina), 3. K.van Kemenade (Avanti). Uitslag C-jongens: 1. G.van Mierlo (Festina), 2. J.Dols (Unitas), 3. Driessen (Unitas). In de vage beelden herken ik nog meer regionale lopers (Jan Gerits, Sra Janissen, Hayke Stoot), maar ik hoop eigenlijk op een reactie van deelnemers die zichzelf herkennen, en ongetwijfeld wat meer details kennen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten