vrijdag 1 april 2011

Groeten uit Esperbasque

We zitten in onze camper op Camping Esperbasque. In Zuid-Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën, besneeuwde bergtoppen versieren de achtergrond, vogeltjes fluiten alsof het een lieve lust is, Marijke zit te breien en de televisie staat aan. Het was alweer een prachtige dag, ruim 20 graden, lekker de hele dag buiten gezeten in de korte broek, wie doet ons wat. Ik heb zelfs nog wat getraind, bergaf gooien gaat veel beter en je komt er een stuk verder mee. Marijke zat te genieten van haar e-reader en had moeite om de kippen op afstand te houden terwijl de poes zich al aardig thuis voelt bij onze camper. Voor de rest verandert er totaal niets, er gebeurt niks spannends in ons ‘bejaarde’ leventje, de televisie staat aan en we hopen toch stiekem dat tijdens onze afwezigheid alle belangrijke problemen zich oplossen.

Er is een voorbeschouwing van ‘Mannenbroeders van Kootwijkerbroek’ op Nieuwsuur. Tien jaar geleden werden in Kootwijkerbroek duizenden runderen met harde hand ‘vermoord’, op verdenking van MKZ. Het streng gelovige en oh zo brave Kootwijkerbroek kwam in opstand en de ‘overheid’ moest de ME en waterkanonnen inzetten om het volslagen nutteloze te forceren. We dachten dat je in Nederland onschuldig was totdat de schuld bewezen is, maar dat geldt blijkbaar niet voor brave boeren en stomme runderen. En na tien jaar ‘met de kennis van nu’ is nog steeds niet aangetoond dat de dieren besmet waren. We luisteren geboeid en respectvol naar de mannen en vrouwen uit Kootwijkerbroek, kijken naar de hartverscheurende beelden en pakken een volgende chocolade-eitje.

Gisteravond kwam nog zo’n typisch Nederlands probleem ter sprake. In de afgelopen 10 jaar bleek dat er zo’n slordige 33 miljoen was geïnvesteerd in het probleem ‘Marokkaanse jongeren’. Met open mond zaten we naar een gedetailleerde analyse te luisteren, waaruit bleek dat er werkelijk niets van terecht was gekomen. Nee, in geen van de 25 gemeentes bleek ook maar een klein succesje te noteren, het had geen steek geholpen, weggegooid geld. Inzet van straathoekwerkers, buurthuizen, Marokkaanse vaders, succesvol ‘gereïntegreerde’ criminelen, nee, niks had geleid naar een positief resultaat. Zelfs niet die stiekemerds die de ‘boetes’ voor de Marokkaanse jongeren betaalden.

Ik tuur naar de ondergaande zon in de besneeuwde bergtoppen. Hoe kan het dat onze ‘overheid’ er tien jaar geleden in slaagde om met ‘geweld’ een braaf dorp te overrompelen met een achteraf compleet zinloze slachting van hun complete levende have. Hoe kan het dat diezelfde ‘overheid’ er in die tien jaar niet in slaagt, zelfs niet met inzet van ’33 miljoen’, om enkele groepjes straatjongens in het gareel te krijgen.

Binnen staan de paaseitjes nog steeds op tafel, nu naast een lekkere kop thee. We zijn al ruim twee weken op pad, en we genieten van onze ‘vrijheid’ en het prachtige weer. Nou ja, mijn knie verdraaid in Gent, maar dat is bijna weer vergeten. We waren getuige van de geboorte van drie geitjes, geweldig. ‘De lente is begonnen’ zeiden we gelijkertijd naar elkaar. De ontdekking van een prachtige bloem zonder bladgroen vonden we heel mooi, alleen de daarbij opgespeurde naam ‘schubwortel’ viel wat tegen. En nu staan we in Esperbasque op een bijna lege camping in een overweldigende omgeving.

Gegarandeerd slapen we weer lekker vannacht, zeker na twee ‘borrels’ en na twee keer proosten. Onze kleinzoon Johan is alweer 11 geworden en vrienden van ons trekken vanaf vandaag van Drees. Maar ook zal ik me nog wel een paar keer omdraaien in m’n bed. Waar haalt onze ‘overheid’ toch die plotselinge (over)moed vandaan tegen brave burgers en gezonde beesten, en hoe is dat jarenlange laffe ballenloze gedrag te verklaren tegen die groepjes vervelende snotneuzen.

1 opmerking:

Leonie zei

Ha die Jan en Marijke,

Allereerst van harte met jullie kleinzoon. Maar ook met de Drees-plussers ;-)

Ik geloof dat ik het al eens eerder geschreven heb: Je schrijfstijl is amusant doch treffend en pakkend.

Ik moest trouwens grinniken bij je filmpje; de achtergrond-geluiden zijn al zóóó rustgevend. Kan me voorstellen dat jullie genieten.

Een fijn vervolg van de reis verder met veel plezier en ontspanning en veilige kilometers.

Met de hartelijke groeten aan je breiende kanjer.

groetjes Leonie