
Gisteravond zaten twee moeders aan diezelfde tafel, zij hadden de zorg voor hun kinderen moeten overlaten aan ‘de Nederlandse zorginstelling’. Men vond het 22 jaar geleden noodzakelijk om Jolanda naakt te moeten ketenen aan de muur, om haar te corrigeren. Nederland was ‘nationaal’ geschokt, dat mocht nooit meer voorkomen. Het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) werd door de politiek aangesteld om daarover te waken. Maar dat bracht helaas niet de oplossing voor Brandon en nog 40 ‘lastige’ gevallen, die zitten nog dagelijks vastgeketend aan de muur. Brandon al drie jaar lang, een 18-jarige spontane vent, weliswaar geestelijk gehandicapt, maar volop ideeën en plannen voor de toekomst, ik heb de schokkende beelden gezien. Hij wilde zo graag break-dancen, of lekker buiten spelen, ik hield het echt niet meer droog.


Het kan ook anders, de laatste drie jaar van mijn arbeidzaam leven heb ik ontzettend mogen genieten van Kaizen. Waar heeft ie het nou weer over, een beetje opscheppen over zichzelf! Nee hoor, probeer het boek ‘Gemba Kaizen’ van Masaaki Imai maar eens te bemachtigen. Lees het ’n keer, lees het daarna eens echt goed door en lees het een derde keer en probeer daarbij de dingen te onthouden die je aanspreken en die je echt aankunt. Ik mocht indertijd m’n eigen opleiding in elkaar draaien en ‘kritisch gevolgd’ problemen oppakken waar anderen geen tijd voor hadden (lees: niet uitkwamen). Mijn uitgangspunt was: er zijn geen problemen, zie ze simpelweg als uitdagingen! Problemen leiden tot frustratie, zwijgend niets-doen en demotiveren. Zie het gewoon als inspirerende uitdagingen, laten we mekaar motiveren om het op te lossen. In multidisciplinaire teams van tien man voerden we in één week een Kaizen-Blitz uit, waarbinnen een analyse werd gedaan, een oplossing werd gezocht, de invoering geschiedde en op de vrijdag werd gepresenteerd aan het gehele personeel. In zo’n team zaten mensen van het management, de staf en de vloer. De grootste uitdaging voor mij lag om het sociaal vaardige doorlullende management te integreren in de door hen denigrerend aangeduide ‘onderlaag’. Maar juist daar zit de vereiste arbeidsdiscipline, betrokkenheid bij het werk en de verbondenheid met het product. Als deze ‘teambuilding’ was geslaagd en als je daarbij het probleem had weten om te buigen naar ‘onze gezamenlijke uitdaging’, was het project al voor 80% klaar. Misschien nog een laatste tip van een ouwe bedrijfskundige: leg alsjeblieft de ‘oplossing’ niet vast in een kleurig en smeuïg rapport maar zoek naar een ‘verantwoordelijke’ voor het garanderen van de continuïteit. Geef iemand zo-diep-mogelijk in de organisatie die uitdaging, schep de passende randvoorwaarden en je zult zien dat het werkt. Laat het management maar ‘plaatsvervangend’ trots constateren dat de cijfers de goede kant op gaan.

Had ik maar de sleutel van dat hok van Brandon, dan konden we samen met de hond van de buren gaan wandelen langs de Maas. In de ene broekzak een reep chocola, in de andere wat hondensnoepjes. Wat zouden ze rollebollen door het natte gras, zich lekker smerig maken en genieten van die gezonde inspanning en de buitenlucht.
Die broekzakken komen zeker leeg, alleen mezelf moet ik eigenlijk corrigeren, waarom doe ik het potverdomme niet . . .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten