woensdag 14 oktober 2009

Ruth Frith , een moordwijf !


De sportkatern van het dagblad De Limburger opent vandaag met deze schitterende foto van Ruth Frith. Geweldig, mijn dag kan niet meer kapot. De verslaggever merkt wat fijntjes op dat zij met haar 4,07m niet in de buurt komt van het wereldrecord van Natalja Lisovskaja (22.63m), maar ik denk overigens in alle bescheidenheid dat je met dergelijke teksten ook niet in aanmerking zult komen voor de Nobelprijs voor literatuur!
Wie is deze vrouw, die geboren werd in het jaar dat Ernest Shackleton de magnetische Zuidpool ontdekte. In het jaar dat Louis Bleriot in 37 minuten over het Kanaal vloog, dat Albert I koning werd van België en dat de Giro d’Italia voor het eerst werd gehouden. Als meisje van 15 las ze in de krant dat de Française Violette Gouraud het wereldrecord kogelstoten bracht op 10,15m. Toen Lisovskaja in 1987 haar wereldrecord stootte was onze Ruth Frith al 13 jaar met pensioen! De verslaggever denkt geloof ik dat je zomaar een 100-jarige uit het bejaardenhuis kunt plukken en die 4,07m laten stoten. Echt niet, daar moet je ras-atlete voor zijn, ervoor trainen, gezond leven en zoals ze zelf zegt “geen groente eten”. Kijk en geniet maar eens op: http://www.youtube.com/watch?v=uZ0dVT3QotM. Want deze kanjer beperkt zich niet alleen tot kogelstoten, ze doet ook discus, speer, kogelslingeren én gewichtwerpen. Warempel een heuse vijfkampster, een vrouw naar m’n hart, ze zou een welkome aanvulling zijn voor onze Werpersgroep Masters.

Als 62-jarig groentje in de Masters-atletiek probeer ik nog steeds hetzelfde wat Ruth ook doet, zover mogelijk te gooien en genieten van elke training. Wat de krant misschien niet weet is dat in 2009 nog een paar van die evenementen zijn gehouden voor de wat “op-leeftijd-zijnde-sporters”, wat te denken van de wereld-kampioenschappen in Lahti (WMA2009) en de Senior Games in ons eigen Zeeland. Die foto van ôzze Henk zou ook niet misstaan hebben in de sportkatern. Jaja, Sidney is een geweldig evenement, maar niet uniek. De grijze golf in de sport is niet meer te stoppen. Marijke en ik gaan op de EK’s en WK’s altijd genieten van die oudjes van boven de 80. Niet om apie’s te kijken of om in te schatten hoever ze afzitten van het wereldrecord. Nee, uit pure bewondering en respect voor het vuur en de passie dat nooit verdwijnt bij de echte atleet. Kijk nog eens even naar Ruth Frith, die expressie op haar gezicht en die gestrekte arm. Peter Holthuijsen zegt altijd: “umhoëg Jan, dae kogel naokiëke”, “prima gedaan Ruth”. En een dikke zoen van Marijke en mij.


zie ook:
http://backporch.fanhouse.com/2009/10/13/100-year-old-ruth-frith-sets-age-group-shot-put-world-record/

Geen opmerkingen: