zondag 1 maart 2009

Atletiekhistorie (2)

Voor de eerste jaren atletiek in Tegelen bieden de Historiek van de Limburgse atletiek (Jo Jeurissen 1997-1998) en het 25-jarig Jubileumboek (1974) genoeg voer. Hartstikke interessant om door te lezen, ik vind dat Tegelen oprecht trots mag zijn op zijn atletiekhistorie, maar het gemeentebestuur moet zich met terugwerkende kracht schamen want die hebben een zekere bloei te lang tegengewerkt!
Reeds in 1920 nemen atleten van TAC Tegelen deel aan wedstrijden op het Blerickse kazerneterrein. Even verder in de tijd (1932) blijkt Leonidas Tegelen aangesloten bij de rkNAU (voorloper van de Atletiekunie). Bij de Nederlandse Kampioenschappen van 1933 wordt ene Nelissen van Leonidas Tegelen tweede met verspringen (6.25m) en derde met 100m (geen tijd!) en polsstokhoogspringen (3.00m).
Na de 2de wereldoorlog in 1948 is in Tegelen een verhoogde atletiek-activiteit merkbaar. Er wordt een stadsloop georganiseerd, de KAJ houdt sportdagen met atletieknummers. Piet Gubbels, Cor Timmermans, Wiel Geraeds en Jan Lamers beoefenen in hun vrije tijd wat atletiek op een veldje bij de watertoren. Met z’n vieren stappen ze eind 1948 naar Chris Hovens, die een aansluiting bij krachtsportvereniging DOS voorbereidt.
Op 1 juli 1949 is het zover, onder de vleugels van DOS wordt een atletiekafdeling opgericht (het latere AVT). Voorzitter Dré van Soest en secretaris Chris Hovens melden de 24 leden aan bij de KNAU en per 19 augustus heeft Tegelen officiëel zijn KNAU-vereniging. Piet Gubbels zorgt voor het eerste aansprekende succes door brons te winnen met kogelslingeren bij de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen. In 1950 wijzigt de naam naar rk AVT 1950. Er worden goede contacten aangeknoopt met atletiekverenigingen uit Duitsland (o.a. Lobberich, DJK Teutonia Krefeld, Herdorf en Dortmund’04).
In 1958 start een aparte afdeling voor vrouwen en meisjes, de eerste 10 dames moeten echter nog even geduld hebben omdat er nog geen tweede kleedruimte is!! De in die tijd zeer succesvolle atlete Corry van de Bosch (Taxandria-Oisterwijk) verzorgt in october 1958 een trainingsweekend voor de dames. Onder leiding van Hay Thurlings komt er in 1959 een jeugdbestuur.
Zoals gezegd, op veel steun van de gemeente hoefde AVT niet te rekenen. Al snel moest men verhuizen van het terreintje aan de watertoren naar het oud Tegelse Herten terrein. Vervolgens werd AVT achtereenvolgend verbannen naar het THC-terrein op de Alland, Tiglieja-terrein en Jong Nederland (bij de speeltuin). Op een lap grond achter de sportzaal aan de Hoogstraat werden (onderlinge) wedstrijden en looptrainingen gehouden. In 1959 werden de clubkampioenschappen zelfs gehouden op de bospaden in het wandelpark bij speeltuin Klein Zwitserland. De 100m en de 110 m horden werden uitgezet op de weg langs de fabriek Paul Theeuwen. Die horden waren overigens door de leden zelf met panlatten in elkaar getimmerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er uiteindelijk meer geblesseerden dan deelnemers waren.
Deze moeilijke omstandigheden hebben AVT alleen maar (vooral organisatorisch) sterker gemaakt. Na het gereedkomen van sportpark Snelle Sprong groeide AVT tot een sterke atletiekvereniging van méér dan 300 leden. Hulde aan de AVT-bestuurderen.

Foto uit 1949; staande van li. naar re.: Voorzitter Dré van Soest, Piet Gubbels, Sjraar Janissen, Fer Wetzels, Hub Jansen, Piet Klein, Wiel Engelen, Gerrit Peelen, Hay Stevens, Harry Vanmaris en secretaris Chris Hovens. Gehurkt van li. Naar re.: Janssen, Jo Engelen, onbekend, van de Bogaerd, Sjra van Crooy en Kees Klein.

In 2009 op 1 juli zou AVT zijn 60-jarig jubileum hebben gevierd. Als hommage een terugblik op een belangrijk evenement in het vierde lustrum van 1969!

Toen AVT eindelijk kon beschikken over adequate accommodaties als de sintelbaan op de Herungerberg in Venlo en het sportpark Snelle Sprong in Tegelen gingen de remmen los. De club behoorde snel tot de grootste van het district Zuid. Jaarlijks werden een vijftal wedstrijden georganiseerd. Het eerste hoogtepunt vormde ongetwijfeld de Zuid-Nederlandse Junioren Kampioenschappen in 1968. Diverse jaren stonden de CD-spelen op de AVT-agenda, iedere keer een ware manifestatie voor het district Zuid. Maar het organiseren van crossen en veldlopen was een kolfje naar de hand van het AVT-jurycorps. Met name de Snelle Sprong Cross groeit uit tot een begrip, een echte voorjaars-klassieker om in wielertermen te spreken. Bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan organiseert AVT de Nederlandse Veldloopkampioenschappen op 9 maart 1969. Jan Zijderlaan wordt kampioen op de lange cross (10km) in 29.42 min., Wim van Gerven op de korte cross (5km) in 14.49 min. en Maria Gommers bij de dames (2km) in 5.42 min.
Het Dagblad voor Noord-Limburg besteedt op maandag 10 maart 1969 een hele pagina aan dit evenement, en een paar smakelijke passages van redacteur Bert Willemsen wil ik jullie niet onthouden.
Noodlottig kopje koffie.“De Gouda-atleet Jan Zijderlaan heeft zijn cross-kampioenschap zonder veel moeite kunnen vernieuwen. Daarbij speelde het toeval een belangrijke rol. Twee serieuze concurrenten - No op den Oordt en Egbert Nijstadt - konden hun inschrijving wegens ziekte geen gestand doen, terwijl Wim van Gerven nog onfortuinlijker was. Op weg van Lisse naar Tegelen besloot hij om in Nijmegen een kopje koffie te gaan drinken. Het werd een dure consumptie, want terwijl Wim rustig binnen zat, werd zijn auto gestolen . . . . . Hierdoor arriveerde hij te laat in Tegelen en kon alleen nog maar starten bij de titelstrijd over vijf kilometer, die hij zonder veel moeite won.”
Krachten sparen. “Maria Gommers werd al evenmin bedreigd, ofschoon ze al enkele dagen last heeft van een verkoudheid. “Mijn moeder zei nog, blijf toch hier want je komt doodziek thuis. Maar toen ik eenmaal in Tegelen was, dacht ik: nu moet het maar”. Dat heeft de concurrentie geweten. De Zuidlimburgse leidde van start tot finish en behoefde daarvoor nog niet eens alle krachten aan te wenden:”Ik heb me bewust gespaard, omdat ik bang was voor de eindsprint van Ilja Keizer. Ik wilde nog wat overhouden”. Maar toen Maria Gommers het sportpark binnenkwam, lag Ilja Keizer al vele meters achter.”
Van de regionale deelnemers waren vooral de A-meisjes van AVT succesvol. Achter kampioene Annie v.d. Kerkhof (HAC-Helmond) werden Rinie Franssen 2de en Carla Beurskens 4de.

Geen opmerkingen: